torstai 29. huhtikuuta 2010

Yliopistoneuvottelujen kiemuroista

Yliopistojen työehtosopimusneuvottelut nousivat jälleen eilen esille puheenjohtajaehdokkaiden paneelissa Jämsässä. On hämmästyttävää, että asiaan joudutaan palaamaan kerran toisensa jälkeen, ja neuvotteluista vastanneilla henkilöillä, ennenkaikkea neuvottelujohtaja Risto Kankaalla, näyttää olevan suuria vaikeuksia ottaa vastuuta tapahtuneesta. Tämän vuoksi katson tärkeäksi palata asiaan vielä kerran.

Neuvottelujohtaja Kangas esitti eilen, että sopimus on hyväksytty normaalissa järjestyksessä, ja että saavutettu sopimus on tasoltaan kohtuullinen, muita sopimusaloja vastaava. Jälkimmäinen väite vastaa todellisuutta, vaikka katsonkin JUKO:n neuvottelutoiminnan olleen varsinkin OAJ:läisten yliopistolaisten näkökulmasta kunnianhimotonta "torjuntavoiton" tavoittelua. Ensimmäinen väite sen sijaan antaa hyvin huolestuttavan kuvan JUKO:n neuvottelutoiminnasta, sillä näytelmän loppuvaiheet eivät todellakaan sujuneet "normaalissa järjestyksessä". JUKO:n neuvottelijat ilmoittivat öiseen aikaan täysin yllättäen neuvottelutuloksen saavuttamisesta, vaikka OAJ:läisten jäsenten kynnyskysymykset jäivät auki, tyhjän paperin varaan. Herää kysymys, miksi neuvotteluja ei hoidettu kunnolla loppuun? Itse olisin menetellyt vastaavassa tilanteessa niin, että olisin ilmoittanut neuvottelutuloksen olevan hyväksyttävissä, kun kaikki asiat on kirjattu paperille ja yhdessä hyväksytty. Aikaa tähän oli tuossa vaiheessa vielä viikko - miksi siis ylipäätään neuvoteltiin yöllä? Miksi lakon peruuntumisesta ilmoitettiin samassa yhteydessä ilman asiaan kuuluvia valtuuksia?

Avoimia kysymyksiä jää liian paljon. Eikö olisi reilumpaa todeta tapahtunut, ja sitten tavoitella aidosti parempaa neuvottelutoimintaa? Myöskin OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi ja neuvottelupäällikkö Juha Jäske pitivät Opettaja-lehden mukaan "syntynyttä tilannetta ainutlaatuisena" - tämä kertoo karua kieltä siitä, hyväksyttiinkö sopimus "normaalissa järjestyksessä".

On totta, että olin itsekin lopulta hyväksymässä neuvottelutulosta. Tämä tapahtui kuitenkin vasta sen jälkeen, kun OAJ:n hallitus oli kertaalleen hylännyt sen. Vasta sen jälkeen saatiin meidän jäsenistömme kannalta oleelliset asiat kuntoon - lähinnä OAJ:n omin voimin. Niihin voimiin minäkin tällä kertaa kuuluin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti