tiistai 20. huhtikuuta 2010

Puheenjohtajakiertueelta

Viime viikolla oli OAJ-Pohjois-Karjalan järjestämä tilaisuus, jonne puheenjohtajaehdokkaita oli pyydetty paikalle. Jo ennalta oli tiedossa, että Päivi Koppanen ei ollut tulossa paikalle. Yllättäen Joensuuhun saapui kuitenkin minun lisäkseni vain Olli Luukkainen. Saimme siis molemmat reilusti aikaa vastata kenttäväen kysymyksiin, ja keskustelusta muodostui monipuolinen ja antoisa. Paikalla oli myös tyytymätöntä yliopistoväkeä, jotka selvästi kaipasivat vastauksia siihen, miksi sopimustoiminta ei heitä tyydytä.

Järjestömme viestinnän tehostamisen tarve tuli keskustelussa esille. Puheenjohtajan on seurattava aikaansa, hänen on välttämätöntä hallita moderni mediamaailma ja kyettävä sopeutumaan sosiaalisen median asettamiin vaatimuksiin. Hänen on myös oltava aidosti innostunut nykyaikaisen median tarjoamista monista mahdollisuuksista. Koulutuspolitiikka oli vahvasti esille keskustelussa. Itse korostin mm. sitä, että opettajankoulutuksen laadusta ei tule tinkiä ja opettajankoulutuksen rahoitusta on vahvistettava. Toisaalta opettajatarve on kartoitettava huolella - suoraan työttömiksi jääviä opettajia ei kannata kouluttaa. Tällöin tietysti tulevan tuntijaon vaikutuksia on arvioitava huolella. Koulutuspoliittiset muutokset on kyettävä edunvalvonnassa ottamaan huomioon jo silloin, kun niitä suunnitellaan, ei vuosien viiveellä, kuten nyt on tapahtunut.

Paikallisen sopimisen lisäämiseen pyydettiin ehdokkaiden kantoja. Itse katson, että liukumia mahdollistavat ratkaisut ovat sinänsä tarpeen nykyaikaisessa palkkapolitiikassa, mutta eivät itsetarkoituksena. On asioita, jotka on saatava sovittua keskustasolla. Paikalliseen sopimiseen liittyy myös se, että paikallisilla toimijoilla on oltava aikaa ja resursseja sopimustoimintaan - muuten yhtälö ei toimi. Myös kokonaistyöaika ja opetusvelvollisuudet puhuttivat. Kerroin yleisölle, mitä järjestömme on näiden asioiden ympärillä viime vuosina tehnyt - lähinnä selvityksiä. Näin suuret muutokset ovat kuitenkin hyvin pitkäjänteisiä, ja lähivuosien talouskasvuennusteet eivät mahdollista suurisuuntaisia muutoksia. Se ei kuitenkaan merkitse sitä, että keskustelu näistä tärkeistä asioista pitäisi haudata.

Ehdokkaiden esittelyvideot ovat katsottavissa OAJ:n kotisivuilla. Katso, ja tee oma arviosi esimerkiksi ehdokkaiden kyvystä luontevaan esiintymiseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti