tiistai 20. huhtikuuta 2010

OAJ:n puheenjohtajasta yhteiskunnallinen vaikuttaja

OAJ:n tulevasta puheenjohtajasta käytävä keskustelu on siirtynyt vaiheeseen, jossa todella keskustellaan puheenjohtajan tehtävästä ja ehdokkaiden ominaisuuksista suhteessa määriteltyyn tehtävään.

Itse näen tämän asian monipuolisesti ja laajasti. On harkitsematonta, ellei suoranainen virhe, että joillakin tahoilla puheenjohtajan tehtävä määritellään hyvin kapeasta näkökulmasta. Tyypillinen tällainen kapeutunut ajatus on se, että puheenjohtajan tehtävä määritellään lähes pelkästään yhden käsitteen kautta esimerkiksi toteamalla, että "OAJ:n puheenjohtaja on edunvalvoja". Tällöin on pakko esittää myöskin kysymys: Miten määritellään käsite "edunvalvoja" tai sen taustakäsite "edunvalvonta"? Käsittävätkö kaikki valintaa suorittavat OAJ:n valtuutetut nuo käsitteet lähimainkaan samalla tavalla? Mitä nuo valvottavat "edut" oikein ovat?

Itselleni ei riitä puheenjohtaja, joka on vain "edunvalvoja" - kyseessä on täysin kunnianhimoton ajatus. Tarvitsemme huomattavasti laajempaa näkemystä puheenjohtajuuteen, jossa asetetaan tavoitteet korkeammalle. Itse haluaisin nähdä järjestöllämme puheenjohtajan, jolla on uskallusta pyrkiä myös laaja-alaiseksi sivistyspoliittiseksi vaikuttajaksi, arvojohtajaksi jota arvostetaan ja kuunnellaan - muuallakin kuin oman jäsenistön keskuudessa. Tällaisesta asemasta käsin on mahdollista hoitaa myös jäsenistön asioita aivan toisella arvovallalla kuin pelkkään edunvalvontaan linnoittautumalla.

Tulevalta puheenjohtajalta vaaditaan toki riittävää kokemusta edunvalvonta- ja järjestötyöstä. Vielä enemmän kuin kokemusta tarvitaan kuitenkin näkemystä, kykyä ajatella oivaltavasti yhteiskunnan jatkuvasti muuttuessa. Lisäksi vaaditaan myös aitoa halua kuulla jäsenistöä ja olla tekemisissä tavallisten opettajien kanssa - siinäkin vaiheessa, kun oma työpaikka on siirtynyt Akavatalolle.

1 kommentti: