perjantai 7. toukokuuta 2010

I ja II kalleusluokka

Minulta on tiedusteltu näkemystäni siihen, että OVTES ainoana kunta-alan sopimuksena edelleen sisältää jaon I ja II kalleusluokkaan. Olen ollut jo pitkään sitä mieltä, että kyse on jäänteestä jostakin menneisyydestä. OAJ:n hallitus pyrki myöskin voimakkaasti vaikuttamaan asian korjaamisen aloittamiseen kevään 2009 järjestelyvaraeräneuvotteluissa, mutta kuten tiedämme, työnantaja halusi erän jaettavaksi paikallisella tasolla. Mitään parannusta tähän asiaan ei siis tapahtunut.

Kysymys liittyy huomattavasti laajempaan yhteyteen. Luottamusorganisaatiomme tehtävä on asettaa tavoitteet, ja näitä tavoitteita on neuvotteluissa ajettava loppuun asti. Kalleusluokkajaon poistaminen kuuluu näihin tavoitteisiin, vaikkakaan ei ole ollut aivan kärkihanke. Työnantajalle sopii kalleusluokkien poisto, mutta siten, että kaikki olisivat nykyisessä II kalleusluokassa, ja tämä ei tietenkään voi käydä meille.

Edunvalvontamme tarvitsee uutta suuntaa: eri opettajaryhmiä hiertäviä epäoikeudenmukaisuuksia on päästävä purkamaan. Syksyn 2007 sopimuskierroksella ("ns. rahakierros") saimme näyttävät yli 10 prosentin korotukset. Ajatelkaapa, jos vaikka puolet, tai edes neljäsosa tuosta summasta olisi käytetty epäkohtien korjaamiseen, miten paljon vähemmän meillä olisi tällä hetkellä ongelmia mietittävänä. Ja samaan aikaan suuri (suurin?) osa opettajista on menettänyt valtaosan noista korotuksista työnantajien säästötoimien seurauksena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti