tiistai 14. maaliskuuta 2017

Koulutuksen kohtalo ratkaistaan kuntavaaleissa ?

Koulutuksen kohtako ratkaistaan kuntavaaleissa ?

Osallistuin eilen vaalipaneeliin, joka järjestettiin Sellon kirjastossa teemalla "Suuri homekouluilta". Tilaisuudessa keskusteltiin laajemminkin kouluista ja niiden kehittämisestä Espoossa. Edustajia oli Espoon Kokoomuksesta, Vihreistä, Demareista ja Vasemmistosta. Keskustelusta päätellen koulutuksen kohtalo on jo ratkaistu, niin yksimielisiä olimme kaikki homekoulujen korjauksista ja opetuksen riittävistä resursseista. Siitäkin olimme yksimielisiä, että rakentamisen valvontaa tulee tehostaa huomattavasti, jotta viime vuosina esille tulleet vakavat ongelmat eivät jatkuisi uusissa ja peruskorjattavissa kouluissa.

Mutta kyllä kunnon väittelykin syntyi. Meille tuli selväksi, että vasemmistopuoleet ja vihreät ajavat veronkorotuksia Espooseen, argumenttina mm. se, että Espoossa on Suomen toiseksi alhaisin kunnallisveroprosentti. Mutta eikö tässä ole juuri syy siihen, miksi monet ovat muuttaneet Espooseen? Asioita pitääkin ajatella hieman pidemmällä tähtäimellä. Verotuloja kerätään lisää hankkimalla lisää veronmaksajia, ja siksi kaavoituksen on edettävä ripeästi Espoossa. Palkansaajien kannalta kuulostaa oudolta, että suostuimme kiky-sopimukseen palkanalennuksineen ja työajan pidennyksineen. Vastineeksi valtion tuloveroasteikkoa alennettiin - ja nyt vihervasemmisto haluaa kerätä nuo veronalennusrahat takaisin yhteiskunnalle kunnallisveroa nostamalla. Eihän sen näin pitänyt mennä?

Jokainen meistä tajuaa, että kuntatalous on kokonaisuus. Jos johonkin panostetaan, jossain muualla panostetaan vähemmän. Vihreitten tarjous tähän oli, että "laitetaan väylähankkeet jäihin". Kun kysyin paneelissa asiaan tarkennusta eli kannattavatko Vihreät myös joukkoliikennettä koskevien väylähankkeitten jäädyttämistä, en saanut vastausta. Oma kantani on, että liikenteen sujuvuutta on parannettava huomioiden kaikki liikennemuodot. Joka tapauksessa, kuten sanottu, kuntatalous on kokonaisuus, ja yksittäisiä asioita voidaan harvoin asettaa tuolla tavoin vastakkain.

Pidetään Espoo sivistyskaupunkina. Tämä on minun vaaliteemani. Sivistys lähtee varhaiskasvatuksesta ja kouluista. Hyvä koulu lähtee siitä, että niin oppilaiden kuin opettajienkin työolot ovat kunnossa. Espoolaisten opettajien on voitava kokea, että kaupunki on hyvä työnantaja. Se tarkoittaa terveellisiä koulurakennuksia ja sellaisia opetusvälineitä, joita uudet opetussuunnitelmat edellyttävät - sekä koulutusta niiden käyttöön. Unohtamatta sopivan kokoisia opetusryhmiä.


2 kommenttia:

  1. En ihan ymmärrä. Kokoomus on ollut valtapuolue Espoossa vuosia. Nyt vaadit, ei alue pysäköinille, ei louhoksille. Miksi Kokoomus hallitsevana puolueena on ne sallinut. Kiitoksia vastauksesta. Heikki Hautala

    VastaaPoista
  2. Aluepysäköintikielto voi olla perusteltu joissakin rajatuissa tapauksissa, ja niin se luultavasti on alunperin ajateltu. Nyt homma on kuitenkin viime vuosina ryöstäytynyt käsistä, ja aion selvittää, miksi ja miten näin on päässyt käymään. Kaupungissa asioista päättävät luottamushenkilöt, ja virkamiesten on toimittava tehtyjen päästästen mukaan. Ämmässuo-Kulmakorpeen on aikanaan kaavoitettu laaja kaatopaikka, louhos/murskaamo ym. alue. Nyt on kyse UUSISTA louhoksista, joilla takoitan lähinnä Esbogårdin valtavaa louhoshanketta, joka tulisi keskelle kaupunkia ja aiheuttaisi huomattavat haitat sekä asukkaille että ympäristölle. Sen hankkeen eteneminen on saatava lopullisestin pysäytettyä.

    VastaaPoista